Zakendoen in Mexico | Kan de EU profiteren van vrijhandelsverdrag met Mexico?
15424
post-template-default,single,single-post,postid-15424,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kan de EU profiteren van vrijhandelsverdrag met Mexico?

De EU en Mexico willen zo snel mogelijk een nieuw vrijhandelsakkoord sluiten. Vandaag gaan beide partijen weer om de tafel. Versneld, vanwege de protectionistische houding van de Amerikaans president Trump, die onder meer het vrijhandelsverdrag NAFTA wil her-onderhandelen. En daar is Mexico niet blij mee.
Hugo Erken, senior econoom bij de Rabobank en landenanalist voor onder meer Mexico, denkt niet dat zo’n nieuw handelsverdrag een enorme boost voor de macro economie gaat opleveren. ‘We hebben het over export van 2 tot 2,5 miljard euro per jaar. Dat is een half procent van de totale exportwaarde in Nederland.’

Schone oplossingen

Desalniettemin levert een nieuw verdrag altijd kansen op. Recentelijk heeft de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto de telecom- en energiemarkten geliberaliseerd. ‘Mexicaanse partijen moeten een vast percentage elektriciteitsgebruik halen uit schone energie. In Nederland heb je een bedrijfsleven wat dat soort innovatieve oplossingen kan bieden’, denkt Erken.

Win-win

De onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord gaan niet alleen over producten, maar ook over het opstellen van voorschriften voor voedselveiligheid of hoe om te gaan met intellectueel eigendom. ‘Voor de EU is het belangrijk toegang te krijgen tot de telecommarkt en de energiesector. Omgekeerd willen de Mexicanen graag landbouwproducten kunnen afzetten op de Europese markt’, aldus de econoom.

Amerika vs. EU

Toch blijft de handel met de Verenigde Staten, dankzij het al dan niet omstreden vrijhandelsakkoord Nafta, belangrijk voor de Mexicaanse economie. ‘Van de Mexicaanse economische groei die voortkomt uit handel, is 60 procent toe te schrijven aan de handel met de VS. Als je kijkt naar Europa is dat een magere 7 procent.’
Bron
https://www.bnr.nl


X